titols llibres

divendres, 21 de juliol del 2017

CIGNES SALVATGES




Aquest llibre de l'autora xinesa Jung Chang, serà el primer dels que llegirem en la nova etapa del Grup de Lectura del Club Muntanyenc Sant Cugat aquesta temporada 2017-2018. 

L'any 1993 es va fer la primera edició en castellà, que va ser rebuda amb cert escepticisme per diferents sectors de la societat. L'autora relata la historia xinesa a partir de les vivències de l'avia materna, (anys de la caiguda dels senyors de la guerra) i a partir d'aquí la historia de la Xina, dels xinesos a traves de la seva filla i de la seva neta, l'autora del llibre que compren uns 70 anys, seguint cronològicament els dramàtics canvis polítics que van conformar les relacions socials-vitals del xinesos. 

Coneixem la dominació japonesa, l'entrada dels russos. La Llarga Marxa, l'aliança entre els comunistes, Mao, i el Kuomintang, Chang Kai-Shek i la guerra civil, anant aquest darrer a Taiwan, quedant Mao com el lider indiscutible del país. El llibre acaba  amb la mort de Mao, després de la revolució cultural i l'aparició de la banda dels quatre... però això es una altre historia. El 1978 Jung Chang aconsegueix una beca per anar a Anglaterra. I es queda. Crec que es un llibre interessant per repassar aquests anys de dolor, de sang, d' injustícies, d'opressió, de vexacions en aquest oceà de violència sense límits, on la família de l'autora i ella mateixa intenten sobreviure com la resta dels xinesos.