titols llibres

dimecres, 14 de juny del 2017

KATHLEEN









Christopher Marley, americà, va  residir un temps en la universitat d’ Òxford, Anglaterra,... Aquesta etapa segurament queda reflectida en aquesta narració d’on escapen de les seves pagines daurades bombolles ballant charleston davant els ulls del lector.  Com Christopher Marley digué, l’art de la novel·la, rau en la imaginació de l’autor, però te sempre una llavor de realitat, la qual arribarà al  seu màxim esplendor si sap servir-se de la tècnica de les paraules, cada una col·locada en el seu lloc. Llavors les bombolles peten de riure davant una comèdia tan peculiar. Una comèdia que ens portarà a un mon que no podrem conèixer mes que per la historia que tenim entre les mans i les pel·lícules americanes dels primers anys del cine.

Set universitaris anglesos i un americà, probablement el propi autor, formen un cercle literari  especial. Els escorpions, que es comprometen a fer una narració per entregues. Passa de tot i mes.


 Del mateix autor de “La llibreria ambulant” ens arriba, mes o menys 100 anys desprès, aquest llibre, ja que va ser editada el 2014 en el nostre pais. Estem davant un llibre d’ahir i d’ara, i d’estiu, un llibre on  les paraules tenen la música trepidant del charleston,  els homes fumen, beuen whisky, es diverteixen  i s’ enamoren de Kathleen.... però qui és aquesta dona jove desconeguda que buscaran? la trobaran? On es?   al tancar la darrera pagina tindrem una mica mes de felicitat... i la recordarem per sempre.

PATRIA, Fernando Aramburo






Pàtria es una novel·la que ens parla d’ uns anys negres en el País basc, concretament de les tensions que apareixen en les comunitats reduïdes quan una part de la població opina que un nombre indeterminat d’ ella no pertany a la mateixa comunitat per raons totes de negació  i comença la exclusió. Ens parla de la manera de captar jovent per part de les cúpules, que esdevé peó executor d’ ordres, i ens recorda altres coses que en democràcia han de ser impensables. I això ens ho diu a través de dos famílies que han tingut durant anys una amistat forta i queda trencada dramàticament.


Comença la historia el dia en que ETA anuncia que no actuarà violentament més, i a partir d’ aquesta noticia la historia camina en flash back. Es un llibre colpidor, ens fa pensar, ens parla del trencament de l’ unitat  familiar, de les víctimes, de la necessitat del perdó, del voler saber, del temps que es necessari per recompondre la situació. També ens angoixa i  potser haurem de descansar de la lectura  uns instants. Es un llibre escrit en breus capítols, amb una narrativa moderna i alhora un vocabulari escollit, amb una tipografia clara. Per tant no hi ha excusa per no llegir-lo i rellegir-lo.