titols llibres

divendres, 7 d’abril del 2017

Ese principe que fui


Aquest es un llibre d ’ara, d’ uns anys cap aquí. I potser, en anys venidors, quant el llibre estigui descatalogat o  tingui vida en un prestatge familiar d’ algun parent, un lletraferit, si es que encara queda un, el llegirà i somriurà, perquè el llibre està ben escrit, amb ironia respectuosa i bisturí esmolat. “Ese principe que fui” de escriptor Jordi Soler, amb un peu a Barcelona i l’altra a Mèxic, es la crònica de Federico de Grau Moctezuma,  nascut a la part alta de Barcelona,   egocèntric, caòtic, estafador, amant de dones, alcohol, i del diner fàcil, va ser el darrer descendent, de l’emperador asteca. Durant uns anys va enlluernar a la burgesia “cutre” propera del palau del Pardo. L’autor tirarà del  fil  de la historia, seguint a Federico Grau pels diferents escenaris de la seva vida, Barcelona, Cerdanya, Mèxic.

En aquesta església de la fotografia esta enterrada, encara que sembli llegenda, la princessa Xipaguazi filla de l'emperador Moctezuma. Es veu la placa¡¡
.




El noble del lloc, de nissaga important, va marxar a la conquesta de Mèxic, per augmentar el seu capital un tant mermat, i això ho faria cercant el premi que rebria del Rei d’ España. Passats dos anys, va tornar a les seves terres ceretanes amb els cavallers supervivents i amb la princesa Xipaguazi, una nena, que uns diuen va ser raptada i d’ altres asseguren va ser un acord entre ell i l’ emperador, que li va fer  jurar, que no la tocaria fins que fos una dona. Aquesta dona, entre baralla i baralla conjugal i moltes altres coses, li va donar un fill 16 anys després i al poc va morir diuen de febres parteres. No es  espòiler dir que va arribar a Toloriu amb 150 servents, i un tresor, que diuen va enterrar ella personalment. Encara el busquen.