titols llibres

dimecres, 10 d’agost del 2016

Dios muere a orillas del Nilo, Nawal el Sadawi






Nawal el Saadawi va néixer l’ any1931, en una petita ciutat, Kafr Thala, de difícil pronunciació, a tocar un riu ample, bell, mític i de color especial, el  Nil, prop del Caire. Del moment que Nawal Saadami va anar a estudiar medicina a la capital, (psiquiatria) intuïm que el seu estatus familiar i social era per sobre de la mitja.  Per les seves idees avançades sobre la condició de la dona, que la va portar a l’acció activa, la seva vida no ha estat, per dir-ho, fàcil, si no més aviat complicada i moguda, i entre les mogudes, trobem l’estada uns anys a la presó, la prohibició dels seus llibres, la destitució sistemàtica o impediment a càrrecs públics de responsabilitat, i a situacions que han posat en perill el viure del seu nucli familiar, com el  divorci imposat pel  govern, encara que fos sobre el paper. Receptora de diferents premis i distincions, la seva narrativa ha estat per la igualtat de gènere, llevat de dos llibres. El primer  “La dona que buscava”  que s’enfonsa en la cerca de la pròpia identitat en una societat ja tecnificada i  l’altre “Dios muere a orillas del Nilo” que ho fa en les tenebroses arrels del poder,  fins a identificar el que impedeix l’avanç de la seva societat. Dos llibres que és poden considerar d’ahir, avui per suposat i esperem per un demà millor






“Deu mor a la riba del Nil” es un llibre on la calor, la pols, l’aigua fosca, les olors, els dolors, les injustícies, les supersticions conformen la vida d’un poblet sense nom, també regat pel Nil. La vida passa, com el riu, les cases, arrenglerades o no, l'aldea es opressiva, les dones i els homes traginaran l’ aigua, darrera de la búfala fins l'aigua i tindran la pell esquarterada pel sol i la sequedat tot just néixer.

Tres Homes es reuneixen cada dia a l’ombra, senzillament miraran, fumaran, xerraran, de tot i de res, amb la seguretat de la impunitat que els hi dona la paraula d’Ala en front d’ aquella  gent esgotada, famolenca, explotada. El Batlle, el Cap de la Guardia del poble i el Jeque de la mesquita. Per la gent jove el futur es incert, el amor sorgeix en silenci. I el final, explosiu, inesperat, però racional i real, Deu mor a la riba del Nil.

Es un llibre que es lent i pot ser dur... per en acabar-ho, un final extraordinari, em trec el barret....