titols llibres

dilluns, 16 de maig del 2016

LA LEY DEL MENOR



Ian Mcewan, es un escriptor angles que sovint parla sobre dilemes personals que generalment ha de solucionar qui els pateix, hi ho fa de manera concisa, elegant i sense floritures. Entre els seus molts llibres tenim Expiacion i Chesil Beach.

En la ley del menor, Fiona Maye, jutge de família, amb ampli currículum, dona d'uns 60 anys, es troba en un moment on el seu matrimoni sembla que trontolla, per uns desitjos del marit. La solució es ràpida. El marit fora i canvi de clau de la porta a l'instant.

En el terreny laboral, es  troba en la tessitura d'escollir la justícia del menor o seguir els dictats de la fe. Un adolescent, pròxim als 18 anys, educat en les normes dels Testimonis de Jehova, necessita una transfusió que li permetrà viure, però aquesta actuació es maligna per la seva església. El llibre ens fa reflexionar sobre si hi ha prou amb la justícia, ja que comportaments específics que tanquen a l'individu i no li permeten conèixer la diversitat, no n'hi ha prou amb una transfussio, s'han d'obrir portes i mostrar nous camins on un pugui agafar-se amb seguretat.

La part sentimental està tractada molt a l'anglesa, elegantment, i bé. Un bon llibre, que és llegeix rapit.

EN LA ORILLA



Si hem llegit "Crematori" sens falta hem d'anar a comprar "La orilla" escrit uns anys més tard. En Crematori l'autor ens explica la "bombolla", i en "La orilla" ens diu com va ser la gènesis de la crisis, que va portar a la degradació humana de la gent de la zona, de la dignitat i del respecta, a la perdua de l'entorn, dit ara, medi-ambient, perquè tota la degradació del paisanatge la recull el paisatge, en aquest cas, el marjal, la llacuna,  on abans l' Esteban, el protagononista, anava a pescar de petit amb l'oncle, convertida ara en un fangar d' aigues pestilents i fosques, un cementiri. L' obra parla de somnis trencats per perdua del control de la pròpia vida o per ambicions desmedides, enveges, traïcions, mesquinesses. El relat es dens i acid. Llibres per reflexionar sobre un passat tèrbol i una lliçó d' historia.

CREMATORIO



Rafael Chirbes va néixer a la Vall de Valldigna l'any 1949, i ens va deixar fa poc temps. Amb Crematori i amb  La orilla, ha demostrat no nomes un gran domini del llenguatge, sinó que ha fet una autòpsia d'uns anys d' una zona concreta del seu país, i ha treballat com un veritable historiador per no deixar res a l'aire. Crematori exposa  la corrupció al nivell més alt, polítics, empresaris, mafiosos... i  violència. I en el centre està Rubén, l'empresari que ha de preocupar-se'n del funeral i cremació del seu germà, l' unic que ha quedat al marge d'aquest mon de destrucció per tal de tenir la bossa plena.  
Està escrita en capítols, on cada personatge, independenment ens deixa veure les seves foscors o els seus clars-obscurs. Si algú te interès en conèixer el que ha estat la bombolla, aquest es el llibre.

La TVE ha fet una serie d'una qualitat excepcional, tant per la trama, (esta basada, amb respecte i rigor) com l' ambientació i el treball actoral.