titols llibres

dijous, 28 de gener del 2016

frankestein









Frankestein o Prometeo encadenado


La narrativa romàntica apareix a Anglaterra davant grans canvis polítics, socials i econòmics, a partir de finals el 1700 cap endavant, fent camí a través d'Europa, fins arribar a Amèrica. Te uns condicionants que podrien ser: l'home en front una sèrie de fets que apareixen donant forma a l’acció, uns sobrenaturals, d'altres misteriosos o terribles, en una natura, ara salvatja, ara idílica, però sempre excessiva, en castells o casalots gòtics sovint ruïnosos, amors equivocats i d’altres no trobats, de cementiris, d homes i dones malvats i d’homes i dones d’una bondat extrema, en resum d'emocions desbocades.

Parlem d un dia de tempesta, en una casa a prop un llac ginebrí, Mary, el seu company, el poeta Percy Shelley, lord Byron, Polidori i la germana de la Mary s’avorreixen aquella tarda humida, i es repten a escriure un conte. Només dos l’acaben, la Mary Shelley i Polidori. Mari Shelley que ha begut en les fonts d'Homer, Milton (El paradís perdut) entre altres, fa una història de supèrbia.

Frankestein és un llibre especial. Escrit per una Mary Shelley de 20 anys, i editat cap l’ any 1817. L’escriptora, filla d’uns pares especials, va viure en un context social especial. Valenta, culta, provocadora, ens parla, en aquest llibre, del Dr. Frankestein, del seu afany per conèixer el cos humà a través de les primeres disseccions, amagades, però ja no tant, d'experiments químics i físics, que marquen la línia divisòria entre l’alquímia i la màgia. Frankestein crearà un super home, pel qual la humanitat celebrarà la seva obra... Peró Frankestein no té el dit de Deu, i el resultat és el  monstre a la vista del qual fuig espantat, deixan-lo a la seva sort. Més tard no podrà suportar el pensament de la seva creació i cercara la manera de de desfer-se'n d'ella. L'autora parla de la desesperació dels dos fins el moment de la trobada cara a cara,  on el mostre li retreu a Frankestein  la soledat que sent, el rebuig, la incomunicació, la infelicitat, i del sentiment de venjança que va naixent en ell. El paisatge, a través de les estacions de l'any ens acompanya. ¡Bona lectura!





diumenge, 24 de gener del 2016

rescate




 




Comença la història just quan arriba a la cort del Rei de Troia, la notícia de la mort del seu fill, Hèctor, a mans d' Aquil·les, ja que en la batalla, Hèctor, li ha matat el seu millor amic, en el més ampli sentit de la paraula. Per Aquil·les, el dolor és tan immens que la mort de l'enemic no és suficient, i humilia les restes d 'Hèctor durant 11 dies, negant-se a donar-li sepultura digna.

En arribar la notícia a Troia i assabentar-se la cort, ens adonem que la mort del fill és menys dolorosa que el greuge rebut per la humiliació. La cort es planteja intentar un rescat amb bescanvi d'or i plata pel cos del príncep, però com anar fins al campament enemic? Qui serà el seu company de camí? On anirà l'ancià Rei, que no ha anat mai sol enlloc, no ha fet altra cosa que fer de Rei?

Surt un Rei i arriba un pare. A través del viatge, els sorolls de la natura, l'home que l'acompanya, el contacte amb el terra, el fred, l'aigua, hi ha una transformació del Rei, i en arribar al campament, la colera d'Aquil·les s'esvaeix. És un pare que ha perdut el seu fill, davant el guanyador de la batalla que també té un fill i fa molt temps que no l' ha vist.

És un llibre d'un plantejament perfecte, per no oblidar, que parla de l'amor, de l'amistat, del dolor, de les sensacions i de la guerra. Bona lectura¡¡